B-architecten completes first phase of new mixed-use development in Brussels Canal area
LUCID B

B-architecten voltooit eerste fase van nieuwe gemengde ontwikkeling in Brusselse Kanaalzone

5 jul. 2024  •  Nieuws  •  Door Gerard McGuickin

Het Belgische architectenbureau B-architecten heeft de eerste fase afgerond van City Dox 7, een nieuw project voor gemengd gebruik in de Brusselse kanaalzone. De studio werkte samen met de Brusselse ontwerpstudio Veld. De ontwikkeling is verdeeld over twee fasen, City Dox 7.1 en 7.2, en omvat woningen, commerciële ruimtes en een middelbare school.

photo_credit LUCID B
LUCID B
photo_credit LUCID B
LUCID B

Het City Dox-project is een belangrijk stadsvernieuwingsplan in Brussel, gelegen langs de oevers van het kanaal Brussel-Charleroi in Anderlecht, een gemeente in de Belgische hoofdstad. B-architecten en Veld maakten het ontwerp voor City Dox 7: blok 7 van het nieuwe wijkmasterplan. City Dox 7.1 werd onlangs opgeleverd: deze fase omvat 74 appartementen, vier commerciële units op de begane grond en split-level parkeerplaatsen voor auto's en fietsen. City Dox 7.2, een nieuwe middelbare school, wordt momenteel voltooid. City Dox 7 heeft een unieke ligging tussen het bestaande Parc de la Petite Ile en een nieuw park dat centraal in de wijk wordt aangelegd. 

photo_credit B-architecten
B-architecten

City Dox 7.1 bestaat uit twee volumes van verschillende grootte die samen één geheel vormen. Een op het zuiden gericht volume van negen verdiepingen kijkt uit over het centrale park van de locatie. Om het daglicht te maximaliseren, besloot B-architecten de dikte van het volume te beperken en niet de toegestane diepte te gebruiken; dit volume omvat ook de commerciële units op de begane grond. Een lager volume aan de achterzijde bestaat uit twee zijvleugels met appartementen en een intensieve daktuin, bovenop de split-level parkeerplaats. De appartementen in de zijvleugels (niveau één en twee) en hun balkons/terrassen komen uit op deze tuin; trappenhuizen bieden ook toegang voor de andere bewoners van het gebouw. Het project bevindt zich op een voormalig industrieterrein en het split-level parkeerontwerp beperkt daarom de hoeveelheid graafwerk tot een minimum. Bovendien hebben de architecten, door het parkeerterrein centraal in het gebouw te situeren, de interface tussen deze ruimte en de gevel verkleind.

photo_credit LUCID B
LUCID B
photo_credit LUCID B
LUCID B
photo_credit B-architecten
B-architecten
photo_credit B-architecten
B-architecten

Het wonen in City Dox 7 is georganiseerd rond lichte trappenhuizen, wat een actief gebruik van het gebouw en toevallige interacties tussen bewoners aanmoedigt. Het ontwerp zorgt ervoor dat de zuidgevel volledig beschikbaar is voor verblijf. Een secundaire "stellingstructuur" met loggia's voorziet de meeste appartementen van royale buitenruimten die uitkijken over het centrale park; deze loggia's bieden de binnenruimten ook bescherming tegen de zon op het zuiden en creëren een portiek langs de rij commerciële eenheden. De structuur geeft het gebouw een eigen gezicht - het terracottakleurige beton zorgt voor een esthetisch contrast met het lichtgekleurde metselwerk van het gebouw. Deze terracotta kleur wordt voortgezet aan de achterkant en zijkanten van het gebouw, waar ramen en trappenhuizen worden versierd; oppervlakteblokken bedekt met geglazuurde steen verlevendigen ook de gevels. Een tweede frame op de daktuin zorgt voor uitzicht op het Parc de la Petite Ile.

photo_credit LUCID B
LUCID B
photo_credit LUCID B
LUCID B
photo_credit LUCID B
LUCID B
photo_credit LUCID B
LUCID B
photo_credit B-architecten
B-architecten

De ontwikkeling City Dox 7.1 volgt de voorschriften voor energieprestaties van gebouwen (EPB) die worden vereist door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met inbegrip van de vermindering van het energieverbruik en de CO2-uitstoot, terwijl het comfort voor de bewoners wordt gewaarborgd. Het dak van het hoofdvolume is uitgerust met zonnepanelen die in de energiebehoefte van het gebouw voorzien. Regenwaterretentiedaken voeren water af naar een regenwateropslagtank voor hergebruik - een verbinding tussen het appartementengebouw en de school zorgt ervoor dat er tijdens schoolvakanties water naar de appartementen kan stromen. Groene daken en de intensieve daktuin met zwaardere vegetatie dragen bij aan de biodiversiteit. 

photo_credit LUCID B
LUCID B

De appartementen, commerciële units en school beslaan een compact perceel. Het ontwerp van de school zal een balans vinden tussen de behoefte aan privacy voor de leerlingen en openheid naar de buurt. Een buitenruimte en een multifunctionele ruimte sluiten aan op de perceelsgrens, waardoor de mogelijkheid wordt gecreëerd om deze ruimtes buiten de schooluren te gebruiken, terwijl de toegang tot de school toch wordt gecontroleerd.

photo_credit LUCID B
LUCID B

Apartments: 8 studios, 18 one-bedroom, 33 two-bedroom, and 15 three-bedroom

Parking: 56 car parking spaces and 139 bicycle parking spaces

Total surface area: 17,205 square meters (185,193 square feet)