10 office buildings that showcase demountable construction
Einar Aslaksen

10 kantoorgebouwen die demontabele constructie illustreren

3 jul. 2024  •  Specificatie  •  Door Gerard McGuickin

Demontabele gebouwen zijn belangrijk voor het bevorderen van milieuvriendelijke en duurzame praktijken en voor het stimuleren van circulair ontwerpen en bouwen. Het concept van "ontwerp voor demontage" vindt steeds meer bijval onder architecten. De conventionele sloop van een gebouw is vaak schadelijk voor het milieu, waarbij verontreinigende stoffen in de lucht vrijkomen, waterecosystemen worden vervuild, de biodiversiteit wordt aangetast, buitensporige hoeveelheden energie worden verbruikt door het gebruik van zware machines en apparatuur en materialen op stortplaatsen terechtkomen. Ontwerpen voor demontage bevordert het terugwinnen en hergebruiken van materialen, waardoor de hoeveelheid afval en de koolstofemissies die met nieuwe projecten gepaard gaan, tot een minimum worden beperkt; vanuit economisch oogpunt zijn de stijgende materiaalkosten een belangrijke reden om voor deze benadering te kiezen.

In een interview met Archello suggereert professor Daniel Blum, Associate Partner bij Itten+Brechbühl AG, dat "we ons moeten losmaken van het concept van een 'afgewerkt gebouw' en het gebouwde weefsel dat onze omgeving vormgeeft, moeten zien als een heel systeem dat voortdurend verandert". Het spreekt voor zich dat veel gebouwen gedemonteerd zullen worden: het flexibele ontwerp van een gebouw maakt een duurzame aanpak van de demontage ervan mogelijk, waardoor materialen en volledige structurele componenten op een later tijdstip kunnen worden geëxtraheerd - dit helpt bij het stimuleren van een circulaire economie en het verminderen van koolstofemissies.

 

Een demonteerbaar gebouw heeft idealiter een aantal ontwerpkenmerken die toekomstige demontage vergemakkelijken: een eenvoudige, open structuur; gestandaardiseerde dimensionale roosters en componenten; toegankelijke en verwijderbare verbindingen. De commerciële kantoorsector is een van de gebieden waar de bouw van demonteerbare gebouwen is toegenomen, waarschijnlijk als gevolg van de toenemende behoefte aan aanpasbaarheid van de werkplek, de populariteit van derde ruimten en thuiswerken.

 


De volgende kantoorgebouwen tonen voorbeelden van demonteerbare constructie. (Het is opmerkelijk dat een aantal voorbeelden uit Nederland komen).

1. HAVEP 

photo_credit Ossip
Ossip
photo_credit Ossip
Ossip

Dit ronde kantoorgebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, is gemaakt voor het Nederlandse duurzame werkkledingmerk HAVEP. Het gebouw staat in Goirle in het zuiden van Nederland en de geprefabriceerde houten draagstructuur is volledig demonteerbaar. Bovendien zijn de iroko houten planken op de gevel van het gebouw afkomstig van de Tripolis gebouwen op de Amsterdamse Zuidas (bevordering van hergebruik van materialen).

 

2. The Hithe 

photo_credit © Mike Massaro
© Mike Massaro
photo_credit © Mike Massaro
© Mike Massaro

De Hithe, ontworpen door IF_DO - Architecture & Design, is een goedkoop en demontabel starterscentrum in Rotherhithe, in het zuidoosten van Londen. De Hithe is in opdracht van Southwark Council (een lokale overheid in het zuidoosten van Londen) ontworpen door IF_DO in samenwerking met de sociale onderneming Meanwhile Space. Het gebouw biedt betaalbare werkruimte op een voormalig braakliggend terrein en ondersteunt zowel creatieve als gemeenschapsinitiatieven. De volledig demonteerbare en verplaatsbare structuur is gemaakt van een lichtgewicht staal- en houtskelet, geprefabriceerde onderdelen en structurele geïsoleerde panelen. Het is gebouwd op reeds bestaande funderingen. Het Hithe-gebouw wordt geopend in 2021 en blijft tien jaar staan terwijl de Southwark Council plannen ontwikkelt voor het gebied.

 

3. DWO2 Lighthouse 

photo_credit Jannes Linders
Jannes Linders
photo_credit Jannes Linders
Jannes Linders

De Vuurtoren DW02 maakt deel uit van de herontwikkeling van het gebied Sloterdijk in Amsterdam van een industrieel kantorenknooppunt tot een woon-werkbuurt genaamd District West. Benthem Crouwel Architects maakte het masterplan voor het gebied en voltooide onlangs de transformatie van het voormalige Telegraaf-complex. De studio voegde een uitbreiding van vier verdiepingen toe: de nieuwe entree is volledig uit hout opgetrokken en leidt naar een licht en luchtig atrium. Duurzaamheid staat centraal bij de ontwikkeling van District West - de uitbreiding DW02 Lighthouse is volledig demontabel met droge verbindingen die ervoor zorgen dat onderdelen kunnen worden hergebruikt.

 

4. Hasletre 

photo_credit Einar Aslaksen
Einar Aslaksen
photo_credit Einar Aslaksen
Einar Aslaksen

HasleTre, ontworpen en gebouwd door Oslotre, is een houten kantoorgebouw in Oslo, Noorwegen. Het gebouw is gebouwd met CLT (cross-laminated  timber) en glulam, waardoor de elementen gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden. Oslotre maakte gebruik van grote standaard productieformaten en afmetingen met minimale perforaties, waardoor de weg voor toekomstig hergebruik wordt vrijgemaakt. Glulam balken en kolommen zijn verbonden met deuvels van beukenhout en CLT wanden en platen zijn bevestigd met X-fix connectoren. (HasleTre interieur is bovenaan afgebeeld.)

 

5. Rijkskantoor Haarlem

photo_credit Max Hart Nibbrig
Max Hart Nibbrig
photo_credit Max Hart Nibbrig
Max Hart Nibbrig

Beyond Space en MVSA Architects voltooiden de transformatie van een voormalig kantoorgebouw van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst uit 1981 in de Nederlandse stad Haarlem. Het project omvat de toevoeging van een lichtgewicht houten uitbreiding - ontworpen om demontabel en herbruikbaar te zijn, de uitbreiding zit bovenop een bestaande ondergrondse garage, waardoor er geen nieuwe fundering nodig is.

 

6. Nordic Health Lab 

photo_credit Lars Engelgaar
Lars Engelgaar
photo_credit Lars Engelgaar
Lars Engelgaar

Nordic Health Lab (NHL) is gevestigd in het Nordsjællands ziekenhuis in het Deense Hillerød. Het bouwwerk wordt omschreven als een "levend laboratorium waarin creatieve oplossingen voor toekomstige gezondheidsuitdagingen worden ontworpen, ontwikkeld en getest". NHL is ontworpen door Arcgency en is het prototype van een modulair en plat bouwsysteem dat kan worden gedemonteerd en hergebruikt. Het lab is in drie stappen opgebouwd uit geprefabriceerde elementen: een houtskelet, sandwichpanelen voor muren en daken en venstermodules.

 

7. Triodos Bank 

photo_credit Bert Rietberg
Bert Rietberg
photo_credit Bert Rietberg
Bert Rietberg

Het ontwerp en de bouw van het Triodos Bank gebouw in het Nederlandse dorp Driebergen is gebaseerd op natuur en biomimicry. Architectuurstudio RAU ontwierp een energieneutraal gebouw met een demontabele, hout-hybride constructie. Een "BIM-gebaseerd Materiaal Paspoort" legt de in het project gebruikte materialen vast, wat toekomstig hergebruik vergemakkelijkt.

 

8. The Black & White Building 

photo_credit Ed Reeve
Ed Reeve
photo_credit TOG
TOG

Het Black & White Building in Hackney, Londen, is ontworpen door Waugh Thistleton Architects en is een volledig ontworpen houten kantoor. Door de architect omschreven als een voorbeeld van "eerlijk ontwerp zonder overdaad", is elk element ontworpen om een doel te dienen, zowel efficiënt als duurzaam. Het gebouw is volledig aanpasbaar en demonteerbaar met alle onderdelen aan elkaar geschroefd of geschroefd.

 

9. Building D(emountable)

photo_credit lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
photo_credit lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

Architectenbureau cepezed ontwierp het Gebouw D(emountable) in de Nederlandse stad Delft. Het maakt deel uit van een creatief cluster en vervangt een gebouw dat in slechte staat verkeerde. Gebouw D(emountable) is een lichtgewicht en demontabel bouwwerk met dezelfde footprint als het gesloopte gebouw. Alle onderdelen zijn modulair en droog gemonteerd - een kit van onderdelen, Building D(emountable) bestaat uit een geprefabriceerde stalen draagconstructie, gelamineerd fineer timmerhout (LVL) vloeren en dak, en dubbellaags isolatieglas direct bevestigd op de stalen constructie.

 

10. Interim home for Schwere Reiter

photo_credit Oliver Jaist
Oliver Jaist
photo_credit Oliver Jaist
Oliver Jaist

Mahlknecht Herrle Architektur heeft een tijdelijk onderkomen ontworpen voor Schwere Reiter, een kunstenaarscollectief uit München (vanwege de vervallen staat van het vorige onderkomen van het collectief). Het nieuwe culturele centrum omvat een repetitieruimte en kantoren en is gebouwd met behulp van roestige stalen damwanden - damwanden kunnen meerdere keren worden hergebruikt en hebben een levensduur van ongeveer 100 jaar. Het interieur staat los van deze robuuste structurele buitenkant, waardoor flexibiliteit in de indeling van de ruimtes en het gebruik ervan gewaarborgd is. Het is de bedoeling dat het kunstenaarscollectief de ruimte tien jaar bewoont - de planning en bouwmethode maken het daarna mogelijk om de structuur volledig te ontmantelen en opnieuw te gebruiken.

 

Related products

J‘Clickd - frameless single glazed partition
Jansen Wall Solutions
DREAM, CLICK, ENJOY!   J’Clickd combines n...
GUBI-SLATS . Bamboo slat ceiling
Grupo GUBIA
GUBI-SLATS – The new bamboo slat ceiling system that improves acoustics in a sustainable way It is a registrable design that combines functionality with improved acoustics, aesthetics, c...
PLANIKA demountable office wall cladding systems
Muraflex
PLANIKA demountable office wall systems are fully demountable offering versatility and flexibility of design in any space without the long-...
MIMO minimal and modern demountable glass partition system
Muraflex
MIMO minimal and modern demountable glass partition system Let in more light. Show off architectural elements. Change floor plans at will. MIMO from Muraflex is not only among the mos...