Furukawa Manufacturing heeft productiesystemen voor auto-onderdelen en andere artikelen gemaakt in Ota City, in de prefectuur Gunma, een van de oudste fabriekszones voor de auto-industrie. Om samen te vallen met de nieuwbouw van een fabriekszone in de stad, besloot het bedrijf een nieuw hoofdkantoor en een fabriek voor autoproductielijnen te bouwen.
Furukawa Manufacturing ondersteunt de productieactiviteiten van zijn klanten, waaronder topfabrikanten van auto's en onderdelen, door "productiesystemen" te leveren die op maat gemaakte combinaties zijn van veel verschillende werkprocessen die gebruikmaken van industriële robots voor lassen, hanteren, transporteren, enz. Vanwege de aard van een bedrijf dat systemen "produceert" voor het "vervaardigen" van dergelijke producten, heeft het bedrijf echter lange tijd het probleem gehad dat het niet in staat was om een gemakkelijk herkenbare aanwezigheid als bedrijf te laten zien. Het was ook moeilijk om het bedrijf open te stellen voor de buitenwereld omdat het betrokken was bij de ontwikkelingsfase van de producten van de klantfabrikant. Daarom was vertrouwelijkheid van de informatie cruciaal. Het bedrijf leed onder een tekort aan personeel, een van de uitdagingen waar de meeste productiebedrijven tegenwoordig mee te maken hebben. Hoewel het bedrijf een lange geschiedenis en sterke technologische capaciteiten heeft, werd het niet algemeen erkend en wisten maar weinig mensen wat het deed. Daardoor was het bedrijf niet in staat om aantrekkelijk personeel aan te trekken.
Het doel van dit project was om een open architectuur te creëren die als het gezicht van het bedrijf zou dienen door functies die verspreid waren over verschillende gebouwen en uitgebreid waren over de regio, te consolideren op één locatie. Bij deze consolidatie zijn echter verschillende soorten buitenstructuren betrokken, van parkeerplaatsen tot buitenverlichting, bewegwijzering, wegmarkeringen, beplanting, enzovoort, en het gebruik, de vereiste nauwkeurigheid en de budgetten van fabriek en kantoor verschillen sterk van elkaar. Alleen al het hoofdkantoor heeft verschillende gebruiksmogelijkheden op elke verdieping, van de kantine tot trainingsruimten, kantoren, vergaderruimten, het kantoor van de president, natte ruimten, enz. De vereisten voor meubilair, verlichting en de schaal van de ruimte verschillen van plaats tot plaats. We legden een raster van ongeveer 1,2 m over de hele locatie om het een coherente as te geven die de planning van zulke diverse elementen vergemakkelijkt.
Het terrein is een groot, vlak stuk land van 20.000 m2 omgeven door wegen. In plaats van een hek of muur te bouwen die de binnen- en buitenkant van het terrein scheidt, werden de parkeerplaats en de buitengebieden van het terrein verhard met asfalt, zodat ze één geheel zouden vormen met de omgeving. Vervolgens verweven we parkeerplaatsen, borden en wegmarkeringen in een grafisch ontwerpraster, waardoor een grafisch rastersysteem ontstaat dat de gebouwen en het exterieur met elkaar verbindt. De rasters die worden gebruikt voor de fabrieks- en kantoorstructuren en de glazen wanden zijn verbonden met de graphics aan de buitenkant.
De kantoren zijn rationeel gepland op basis van de verschillende functies van elke verdieping en de relatie tussen de verschillende afdelingen. Ons ontwerp was erop gericht om een verenigd en expressief "gezicht" te presenteren wanneer men naar het hele gebouw kijkt. De eerste verdieping heeft een cafetaria voor 80 werknemers en de tweede verdieping heeft een grote conferentie- en trainingsruimte voor bezoekers die verbonden is met het atrium van de cafetaria. De derde en vierde verdieping zijn kantoorverdiepingen met bureauruimten en vier vergaderzalen, terwijl de vijfde verdieping verschillende kamers heeft die gebruikt worden door de president en leidinggevenden, evenals een buitenterras. Hoewel elke verdieping verschillende functies heeft en verschillende vloeroppervlakken vereist, gebruikten we hetzelfde raster als het exterieur en de architectuur om alle ruimtes te ontwerpen, de gangen, scheidingswanden, het atrium en de interfaces te regelen en de juiste verlichting voor elke locatie te gebruiken. Het resultaat was een expressief gezicht dat niet homogeen is.
Dit project werd de kern van het rebrandinginitiatief van het bedrijf. Vandaag de dag is een tekort aan personeel een belangrijk probleem in onder andere de verwerkende industrie. De verwerkende industrie heeft nu vooral te kampen met een achteruitgang in landelijke gebieden. Dit project maakte het gemakkelijker om de aanwezigheid van het bedrijf en het geïntegreerde systeem van planning en voorstellen tot productie en proeven te herkennen en had ook een positieve invloed op het werven van nieuwe werknemers. De wervingsgraad is gestegen, vooral van ervaren vrouwen die in de regio wonen, met een vertienvoudiging van het aantal sollicitaties. Bovendien is de persoonlijke communicatie tussen het hoofdkantoor en de fabrieksmedewerkers toegenomen. De kwaliteit en productiviteit van de producten zijn ook verbeterd omdat ze direct het resultaat kunnen zien van wat ze hebben ontworpen en ter plekke feedback krijgen van de fabriek. - (Yasunori Nakano)
Team:
Architect: Jo Nagasaka / Schemata Architects
Project team: Yasunori Nakano
Furniture team: Ou Ueno
Structural design: TECTONICA INC.
MEP design: ZO Consulting Engineers
Construction: Kanto kensetsu
Collaboration: NDC Irobe Design Institute (signage design), Hashizume Iron Works (wire mesh furniture), Modulex (lighting), ENDO Lighting Corp (lighting), Hoshizaki Corp (kitchen), Yard Works Inc. (planting), X'S Corporation (tile)
Photography: Takumi Ota