Het Sharanam Centrum voor Plattelandsontwikkeling is een project van architect Jateen Lad. Het centrum ligt in Pondicherry in het zuidoosten van India en is gebouwd van met de hand geperste aardeblokken uit de rode aarde van de locatie. Het werd gebouwd door lokale mensen die het al doende leerden en biedt een multifunctionele en levendige voorziening die hard nodig is voor plattelandsgemeenschappen.
(Hoofdgebouw axonometrisch: 1. Palmyra laan; 2. Groen amfitheater; 3. Ingangsvijvers; 4. Ontvangstruimte; 5. Vestibule; 6. Multifunctionele zaal; 7. Granieten dunnai + podium; 8. Gewelfvijver; 9. Ronde zaal; 10. Noordelijke veranda's + terrassen; 11. Zuidelijke veranda's + binnenplaats; 12. Kantoor directeur + daktuin; 13. Vergaderzaal; 14. Krantenstudio + galerie; 15. Winkel + daktuin; 16. Vergaderzaal. Winkel + daktuin; 16. Onderzoekskantoor + daktuin; 17. Regenwaterput; 18. Opgravingsput/reservoir).
Jateen Lad is gevestigd in Manchester, Verenigd Koninkrijk, en verhuisde naar Pondicherry om het Sharanam Centre-project van begin tot voltooiing uit te voeren. De architect richtte zijn praktijk op in de nasleep van de verwoestende tsunami in 2004 in de Indische Oceaan en is toegewijd aan het werken aan projecten die de nadruk leggen op gemeenschapsontwikkeling, sociale empowerment en duurzaamheid van het milieu. Het Sharanam Centre for Rural Development ligt aan de rand van een verwoest plattelandslandschap, waar land illegaal is toegeëigend en afgegraven - de aanwezigheid van het centrum biedt mensen een waardig perspectief.
Al doende leren
Het Sharanam Centrum voor Plattelandsontwikkeling stelt SARVAM (Sri Aurobindo Rural and Village Action and Movement), een lokale non-profitorganisatie, in staat om onderontwikkelde gemeenschappen te huisvesten in progressieve programma's voor onderwijs, gezondheidszorg en armoedebestrijding. Voor Jateen Lad betekende het vervullen van de ambitieuze opdracht het ontwerpen van "een plek van waardigheid en welzijn voor de allerarmsten op het platteland".
De materialiteit, bouwtechnieken en oplevering van het project waren gericht op werkloosheid en tekorten aan vaardigheden, maar ook op ecologie en het verbeteren van de lokale omgeving. Er was bewust geen aannemer en het hele centrum werd gebouwd met rudimentair gereedschap: onder leiding van Lad nam het project lokale mensen in dienst en leidde ze op. Er werd gezorgd voor begeleiding en toezicht op een hele reeks vaardigheden en werkwijzen, waaronder het maken van blokken, het bouwen van funderingen van aangestampte aarde, metselwerk, prefabricage, timmerwerk en metaalbewerking. Lad's team kocht alle materialen in en zorgde voor kwaliteit, financiële verantwoording en transparante betaling van de arbeiders.
Een toevluchtsoord bouwen
Het woord sharanam betekent "toevluchtsoord" en beschrijft het nieuwe centrum treffend. Het Sharanam Centrum is gebaseerd op de zorgvuldige bestudering van traditionele gebouwen, duurzame historische tradities en zowel ruimte- als bewoningspatronen. Het centrum huisvest een multifunctionele zaal, vergaderruimtes, kantoren, een krantenstudio, een radiostation, een keuken en een schaduwrijk amfitheater dat opgaat in de natuur.
De totale bebouwde oppervlakte van het centrum is 2.572 vierkante meter. Het ligt op een terrein van 2 hectare - het ooit kale terrein is door uitgebreide beplanting en landschapsarchitectuur omgetoverd tot een inclusieve en uitnodigende plek: "Het is toegankelijk voor alle lokale gemeenschappen, ongeacht religie, kaste, geslacht en kleding," zegt Lad.
(Plattegrond: 1. Hoofdingang; 2. Palmyra Avenue; 3. Lotusvijver; 4. Amfitheater; 5. Hoofdgebouw; 6. Graafput/reservoir; 7. Regenwaterput; 8. Toiletgebouw; 9. Keuken; 10. Toekomstige eetruimte; 11. Bestaande open waterput. Het radiostation bevindt zich ten noorden van de locatie).
Een model van lokale bouw
Het Sharanam Centre is een model van echt lokale bouw - het is gebouwd met meer dan 200.000 handmatig geperste rode blokken van de eigen rode grond van de locatie. De grond werd gezeefd en gestabiliseerd met 5% cement - de ongebakken blokken werden vervolgens nat uitgehard onder de hete zon. "In vergelijking met bakstenen op de markt, toonden tests aan dat deze precieze blokken drie keer zo sterk waren, een derde van de prijs hadden en een tiende van de opgeslagen energie bevatten," aldus Lad. Het gebruik van funderingen van aangestampte aarde verminderde de ingebedde koolstofemissies van het project nog verder.
Bij de bouw van de 520 vierkante meter grote bovenbouw werden zelfdragende technieken gebruikt, zonder bekisting, om zes dunne gewelven te bouwen die 9,5 meter overspannen en een totale lengte hebben van 42 meter. De gewelven lopen taps toe van 24 centimeter dikte bij de springveer tot slechts 9 centimeter dikte bij de sluitsteen.
De hoofdzaal wordt gedefinieerd door een massieve granieten "thinnai", gemaakt van lokaal zwart graniet, die op schaal is gemaakt voor gesprekken, bijeenkomsten, workshops en voorstellingen. Een thinnai is een belangrijk onderdeel van de Tamil cultuur en traditie, een ruimte waar verhalen worden gedeeld en de gemeenschap wordt versterkt.
(Plattegrond begane grond hoofdgebouw: 1. Trappen naar parkeergarage; 2. Palmyra laan; 3. Lotusvijver; 4. Groen amfitheater; 5. Ingangsvijvers; 6. Receptie; 7. Vestibule; 8. Grote zaal; 9. Granieten dunnai + podium; 10. Kluisvijver; 11. Ronde zaal; 12. Noordelijke veranda's + terrassen; 13. Zuidelijke veranda's + binnenplaats; 14. Kantoor van de directeur; 15. Vergaderzaal; 16. Ontmoetingszaal. Vergaderzaal; 16. Krantenstudio; 17. Winkel; 18. Onderzoeksbureau; 19. Regenwaterput)
Duurzaamheid
"Als reactie op het hete en vochtige klimaat voeren open pieren kustbriesjes het gebouw binnen voor thermisch comfort zonder airconditioning of ventilatoren", zegt Lad. "Stralende vloerkoeling onttrekt op natuurlijke wijze warmte aan het oppervlak van de stenen vloer en granieten dunnnai." Het interieur wordt ook gekoeld via geventileerde spouwmuren en groene daktuinen. Naast de milieuvriendelijke constructie van het Sharanam Centre omvatten andere duurzame initiatieven het gebruik van ecologische sanitaire voorzieningen, hernieuwbare energie, waterbesparing en het opvangen van regenwater.
Een belangrijk sociaal ontwikkelingsproject
Jateen Lad beschouwt de oprichting van het Sharanam Centrum voor Plattelandsontwikkeling als een belangrijk sociaal ontwikkelingsproject. Door de betrokkenheid van meer dan 300 lokale mensen werd minstens 50 procent van de bouwkosten direct geïnvesteerd in arbeiders en dorpen; bovendien heeft het scala aan nieuw geleerde vaardigheden geholpen om de bestaansmiddelen van de mensen te verbeteren. "Door deze aanpak laat Sharanam succesvol zien hoe architectuur, wanneer gedreven door menselijke kwesties en ethische praktijken, echt kan bijdragen aan sociale en economische ontwikkeling," zegt Lad.
Het Sharanam Centre for Rural Development van Jateen Lad maakte deel uit van de "RIBA International Awards for Excellence 2024".