In 2017 werd Tatiana Bilbao Estudio, gevestigd in Mexico-Stad, uitgenodigd om een gebouw te ontwerpen dat moest lijken op een aquarium, dat een nieuw oriëntatiepunt moest vormen in de zeehavenstad Mazatlán, Mexico, en dat de Zee van Cortez moest vertegenwoordigen (een UNESCO Werelderfgoedlocatie die het "Aquarium van de Wereld" wordt genoemd). De studio ontwierp een werkelijk surrealistisch bouwwerk: een plek die zich voordoet als een ruïne - een gebouw uit het verleden of de toekomst - dat is teruggewonnen door de natuur. Het komt voort uit het inzicht dat de mens de natuur niet beheerst - in plaats daarvan maken we er deel van uit en moeten we manieren vinden om ons opnieuw met onze omgeving te verbinden. Met de bouw voltooid in 2023, dient het nieuwe gebouw nu als een educatief en onderzoekscentrum voor de Zee van Cortez.
Het Sea of Cortez Research Center (ook bekend als het Gran Acuario Mazatlán) ligt in Mazatlán Central Park, het nieuwste en grootste stadspark van de stad. "Het gebouw streeft ernaar om zee- en landelementen samen te voegen in zijn architectonisch ontwerp, waarbij het afwijkt van elke vooraf vastgestelde typologie," zegt Tatiana Bilbao Estudio. "Deze integratie wordt aangevuld met een programma dat gericht is op educatieve en contemplatieve ervaringen." Educatieve ervaringen omarmen de mariene en kustecosystemen van de regio met ruimtes gewijd aan didactische programma's, permanente en tijdelijke tentoonstellingen, laboratoria, auditoria en meer. Er is ook een programma gewijd aan het behoud en herstel van zeedieren.
De architectuur beslaat een oppervlakte van 17.300 vierkante meter. De orthogonale structuur bestaat uit een reeks gepigmenteerde betonnen muren die programmatische functies, faciliteiten en de verbinding met openbare ruimtes definiëren. De muren lopen onregelmatig naar buiten toe uit, versmelten met het landschap en zorgen voor structurele stabiliteit. Het aquarium streeft naar harmonie met de natuurlijke omgeving, waarbij het ontwerp de natuur aanmoedigt om haar plaats terug te winnen en een ecologisch evenwicht te bereiken.
Een indrukwekkende trap stijgt op van straatniveau naar de uitgestrekte daktuinen van het gebouw - hier beginnen de bezoekers hun reis. Vanaf een centraal toegangsplein kunnen bezoekers verschillende expositie-ecosystemen verkennen. Tatiana Bilbao Estudio ontwierp het aquarium op drie niveaus, waaronder: administratieve ruimtes en faciliteiten voor het behoud en de rehabilitatie van zeedieren op de begane grond; het algemene toegangsplein, tentoonstellingen en openbare diensten op de eerste verdieping; resterende faciliteiten en apparatuur voor de ondersteuning van het zeeleven op de tweede verdieping.
Technische details
Het Sea of Cortez Research Center is 22,55 meter hoog op het hoogste punt, met afmetingen van ongeveer 96 x 98 meter (315 x 321,5 voet). De tussenvloeren van het gebouw zijn gemaakt van 30 centimeter dikke betonplaten en de begane grond heeft 50 centimeter dikke platen. Deze platen verdelen hun belasting over betonnen frames met een fundering van betonnen palen met een cirkelvormige doorsnede (een meter in diameter met een diepte van 21 meter).
De muren van het gebouw ondersteunen de verticale belastingen die door de vloeren worden doorgegeven en weerstaan een deel van de horizontale krachten. "Voor de constructie van de wanden van het Aquarium werd beton met toegevoegd pigment gebruikt, wat niet alleen voor sterkte en duurzaamheid zorgt, maar ook voor een aantrekkelijke esthetische afwerking," zegt Tatiana Bilbao Estudio. Bekisting van multiplex werd gebruikt om de vorm van de wanden te verkrijgen. De vloerafwerkingen in zowel de buiten- als de binnenruimtes hebben betonnen oppervlakken: gewassen gepigmenteerd beton in de open ruimtes en gepolijst beton in de binnenruimtes.
De acrylpanelen waarin de aquariums zijn geplaatst, zijn in Japan gemaakt door Nippura (een fabrikant van aquariums). De panelen werden in complete delen vervoerd en ter plekke geassembleerd.
Duurzaamheid
Tatiana Bilbao Estudio streefde naar LEED-certificering voor het project. Dit vereiste de implementatie van een aantal maatregelen, waaronder: het behoud van de bodem en de omliggende natuurlijke habitat; het bevorderen van voetgangersgebieden en fietsgebruik; het verbeteren van de volksgezondheid door lichaamsbeweging aan te moedigen; het implementeren van bioklimatologische ontwerpstrategieën die natuurlijke bronnen optimaliseren; het bevorderen van biodiversiteit; het verminderen van water- en energieverbruik via efficiënte systemen; het minimaliseren van bouw- en sloopafval met recycling en hergebruik van materialen; het bieden van een gezond en comfortabel binnenmilieu met behulp van geschikte materialen en ventilatie.