De klanten kochten een prachtig landgoed aan een meer op de locatie van een voormalig landgoed in Sleeswijk-Holstein en wilden een plek waar ze tijdens vakanties en weekenden met vrienden konden genieten van de natuur en een onderbreking van de stad. Het gewenste ruimtelijke programma is opmerkelijk eenvoudig: twee slaapkamers en badkamers voor het stel en hun gasten, een eetkamer met een kleine keuken en een woonkamer met een open haard.
Het vrijstaande gebouw volgt de traditie van moderne paviljoens en ontwikkelt zich uit een matrix van met elkaar verbonden ruimtes binnen het open landschap van het boerderijdomein. Vijf vierkante ruimten zijn aaneengeregen tot een Z-vorm die wordt verenigd door een plat zadeldak met een diagonale noklijn. De vorm van het gebouw bemiddelt tussen de weg en het meer en vormt binnenhoeken die een voorplein in het noordoosten definiëren en - samen met de nabijgelegen statige beuken en eiken - een beschut terras in het zuidwesten creëren, zoals gewenst door de opdrachtgevers. De zachte helling van het terrein wordt weerspiegeld in de niveauverschillen tussen de kamers, die op subtiele wijze structuur geven aan de open ruimtelijke compositie. Het architectonische concept om de orthogonale plattegrond te combineren met de overkoepelende diagonale gevel creëert ruimtes van verschillende hoogtes en met karakters variërend van intiem tot extravert.
Met de formele leesbaarheid van het plan en de gebruikte materialen sluit het gebouw met één verdieping aan bij brutalistische ideeën. Geïnspireerd door sculpturen van de Spaanse kunstenaar Chillida wordt de opvallende skeletstructuur op de hoeken van het gebouw voortgezet als schoorstenen en waterspuwers, die kenmerkende sculpturale elementen vormen. Ze breken de heldere structuur en verbinden het verhoogde gebouw met zijn omgeving. Het betonnen geraamte, dat aan de buitenkant zichtbaar is gelaten, wordt aan de binnenkant gecontrasteerd door een homogene bakstenen bekleding op de vloeren en onder de vensterbanken. De keuze voor baksteen houdt verband met het regionale karakter van de omliggende landgoedwoningen en profane agrarische gebouwen, maar wanneer het naar binnen wordt gekeerd, creëert het een robuuste en warme sfeer.
Omdat delen van het dak laag doorlopen, geeft het huis bovendien een gevoel van geborgenheid. Toch vangt de uitgebreide beglazing het landschap en opent diagonale doorkijkjes. Binnen- en buitenruimten verweven en assimileren het meer en zijn omgeving in de leefomgeving.
Team:
Architects: AMUNT Martenson Nagel Theissen
Client: Hill / Wagner
Structural Engineer: Führer Kosch Jürges, Aachen
Text: Nagel Theissen
Translation: David Koralek
Material Used:
1. Shell construction: Hoffmann Bau, Reinfeld, reinforced concrete work and timber construction
2. Roof covering: Beitel & Kolbe, zinc sheet covering, standing seam
3. Windows/doors/kitchen: Seltz, Bliesdorf, wooden windows
4. Painter: Braungrüngrau company, Siek
5. Heating/sanitary installation: Eisert, Reinfeld, Ökofen/Duravit/Dornbracht/Bette
6. Tiles: Röhr, Lübeck MOSA, Global Collection, Maastricht
7. Fireplace: Vereinigte Ofenwerke, Hamburg
8. Electrical installation: Fleddermann oHG, Berker Q1
9. Carpenter: Johann Oldenburg, Lübeck, built-in cupboards
10. Glazier: Friedrich Dose&Co., Reinfeld, mirrors